T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAHÇELİEVLER - Altınyıldız İlkokulu

SAĞLIK DOSTUM KANTİN

Sağlık Dostu Kantinim Projesi, yeni eğitim öğretim yılında tüm İstanbul'a yayılacak.  

Öğrencilerin sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması, fiziksel aktivitenin artması, okullarda bilgilendirme faaliyetleri düzenlenmesi, öğrencilerin bütçe hazırlamayı bilmesi ve sağlıklı kararlar alması gibi hususların önemi her geçen gün artıyor. Bu bağlamda, İl Millî Eğitim Müdürlüğü'müzle İstanbul Kantin İşletmecileri Esnaf Odası iş birliği ile hayata geçirilen Sağlık Dostu Kantinim Projesi yeni eğitim öğretim yılında tüm İstanbul'a yayılacak.

Memnuniyet Düzeyi Yüksek

Proje kapsamında nakitsiz kantinlere ilişkin iş birliğinin detaylarını ele almak için İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ve Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu Başkanı Sayın Vahap Osmanoğlu bir araya geldi. Geçen yılki pilot uygulama sonunda yapılan memnuniyet anketlerinde katılım sağlayan veli ve öğrencilerin memnuniyetinin % 95'in üzerinde olduğu bilgisi paylaşıldı. Nakit yerine kart kullanma imkânı sunulan öğrencilerin %70'inden fazlasının sonraki kantin alışverişlerinde de kart kullanmayı tercih ettikleri ve nakit ödemeyi bıraktıkları tespit edildi.

Toplantıda konuşan İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, geçtiğimiz eğitim döneminde 25 bin öğrencinin katılımı ile projenin pilot uygulamasının yapıldığını belirtti. Hem öğrenci hem veli açısından memnuniyetin çok yüksek olduğunun altını çizen Yazıcı, bu nedenle projeyi yaygınlaştırmaya karar verdiklerini ifade etti. Hazırlanan proje kapsamında çalışmaların sürdüğünü kaydeden Yazıcı, kısa sürede tüm resmî okul kantinlerinde kartla ödeme yapılabilmesi için gerekli altyapının kurulacağı müjdesini verdi.

Gönüllük Esaslı Yaygınlaştırma ve Amaçlar

Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Osmanoğlu ise kantin işletmecileri olarak nakit yerine kart kullanımının avantajlarını tecrübe ettiklerini belirtti. Projenin büyük önem taşıdığını söyleyen Osmanoğlu, bu sayede öğrencilere daha hızlı hizmet verebildiklerini ve teknolojinin bütün imkânlarından faydalanmaya çalıştıklarını kaydetti.

Okul ortamı ve öğrenci sağlığının geliştirilmesi çerçevesindeki tüm hizmetler kantin işletmecileri tarafından veli ve öğrencilere tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Hayata geçirilen projede öğrencilerin nakit yerine kart kullanmayı tercih etmeleri sayesinde şu amaçlara ulaşılacağı öngörülüyor:

Kantinlerde satılan ürünlerin takibi ile öğrencilerin sağlıklı beslenmelerinin sağlanması. Velilerin öğrencilerin harcamalarını takip ederek sağlıklı kararlar verebilmesi. Velilerin öğrencilerin ulaşabileceği besinleri sağlığına uygun şekilde yönetebilmesi. Öğrencilerin bütçelerini kontrol edebilmeyi erken yaşta öğrenebilmesi.

Kantinlerdeki yoğunluğun azaltılması ve öğrencilerin daha hızlı alışveriş yapabilmesi. Öğrencilerin nakit para ile temasının önlenerek para ile bulaşan bakteri ve mikroplardan uzaklaştırılması. Öğrencilerin nakit para ile ulaşabilecek kötü alışkanlıklardan uzaklaşmalarının sağlanması. Ailesinden uzakta ve özellikle yatılı kalan öğrencilere her an harçlık ulaştırılabilmesi. İhtiyaç sahibi öğrencilerin tespit edilebilmesi ve ihtiyaçlarının hızlıca karşılanabilmesi.

Kantinlerle belirlenen amaçlara ulaşabilmek için çalışmalar bu yıl da devam ettirilecek. Uygulama yıl sonuna kadar 500 yeni okulda, 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı sonuna kadar tüm okullarda hayata geçirilecek.

 

Dileyen velilerin ve öğrencilerin nakit alışveriş yapmaya devam edebileceği, bu sistemin kullanılmasının tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yürütüleceği belirtildi.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.09.2019 - Güncelleme: 09.03.2020 16:26 - Görüntülenme: 447
Kaynak: https://istanbul.meb.gov.tr/www/saglikdostukantinimprojesi/icerik/2734
  Beğen | 0  kişi beğendi